img Wij hebben de beste letselschade experts in heel Nederland en adviseren u kosteloos

Schadevergoeding letselschade door ongeval met lesauto; voorbeeld

letselschade lesauto

Een lesinstructeur laat zijn leerling, een studente, de invoegstrook van de snelweg oprijden. Terwijl zij de oprit van de snelweg oprijdt, voelt zij een lichte spanning. Zij kijkt, geeft richting aan en besluit in te voegen. Op dat moment ziet zij een vrachtwagen over het hoofd. De rijinstructeur roept nog dat zij gas moet geven en grijpt vervolgens in. Helaas, het is te laat, want de vrachtwagen is niet meer in staat de lesauto te ontwijken. Het gevolg is een aanrijding, waarbij beide voertuigen flink zijn beschadigd. Daarnaast hebben ook de studente en de vrachtwagenchauffeur letsel opgelopen, zij een gebroken pols en hij een hersenschudding.

De vraag die hier op volgt is: Wie kan aansprakelijk worden gesteld voor letselschade door een ongeval met een lesauto?

Wie is aansprakelijk voor de letselschadevergoeding?

Alle motorvoertuigen in Nederland moeten wettelijk verplicht WA verzekerd zijn (wettelijke aansprakelijkheid). Voor lesauto’s geldt deze verplichting dus ook, echter moeten zij wel op hun polis ingevuld hebben dat het gaat om een lesauto en rijinstructie. Vanwege deze verplichting zal de letselschade bij ongevallen met een lesauto meestal worden gedekt door de WA-verzekering. Zowel de letselschade van de leerling als die van derden. Niet alleen tijdens rijlessen, ook bij een rijexamen is dit het geval.

De rijinstructeur zal daarnaast een beroep moeten doen op zijn eigen zorgverzekering, omdat hij op grond van de wet als juridisch bestuurder wordt gezien. Een juridisch bestuurder wordt door de WA-verzekering altijd van dekking uitgesloten.

Is de rijschoolhouder altijd aansprakelijk voor letselschade

Wanneer de leerling tijdens een rijles een ongeval veroorzaakt, lijkt hij/zij in de meeste gevallen niet aangesproken te worden. Rijscholen maken hier met leerlingen doorgaans wel afspraken over. Er kunnen zich namelijk situaties voordoen waarin de leerling bij letselschade als gevolg van een ongeval met de lesauto wel aansprakelijk gesteld kan worden. Enkele voorbeelden zijn:

  • Indien een leerling dronken is of onder invloed van verdovende middelen blijkt te zijn.
  • Wanneer een leerling zich dusdanig misdraagt dat er een ongeval plaatsvindt, zelfs na ingrijpen van de instructeur.
  • Als een leerling een rijontzegging heeft en dit niet aan de rijinstructeur heeft gemeld. Bijvoorbeeld omdat hij/zij eerder dronken op een brommer heeft gereden en hiervoor is opgepakt.
  • Indien een leerling toch achter het stuur stapt terwijl hij/zij middelen heeft gebruikt die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

Schakel de hulp in van de VLB bij letselschade na een ongeval met een lesauto

Meestal zal de verzekering van de rijschoolhouder de schade vergoeden die is ontstaan als gevolg van een ongeval met een lesauto. De grootste moeilijkheid met lesauto’s is altijd dat de feitelijke bestuurder de juridische bestuurder niet is. Soms kan een leerling aansprakelijk gesteld worden. De praktijk wijst uit dat er dan vaak discussies ontstaan. Het is daarom raadzaam om de hulp in te schakelen van één van de letselschadespecialisten van de Verenigde Letselschadebureaus Nederland. Wij kunnen u helpen bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en zo claimen waar u recht op heeft. Dit alles kost u helemaal niets, omdat ook onze kosten door de tegenpartij moeten worden vergoed.

Heeft u als rijschoolhouder te maken met letselschade als gevolg van een ongeval met uw lesauto en bent u verwikkeld in verhitte discussies over de aansprakelijkheid? Neem dan vandaag nog contact op de VLB.

5/5 - (1 stemmen)
Nuttig? Deel artikel: